© 2018 by N.L.P. Brok Eindhoven

Home Boeken Muziek Boekpresentaties Zendamateur Retro computers

Gerelateerde sites:

Avboek Nick.dse Shaker Media

Welkom bij de schrijver Nick Brok

tiara oka di scriaba si est nick brok


Een paar jaar geleden was ik aan het opruimen en vond enkele oude onderdelen. Ik besloot iets met die onderdelen te gaan doen. Op het internet zag ik diverse projecten van oude computers in een nieuw (modern) jasje. Uit de diverse ideeën die ik op het Internet vond besloot ik mijn oude Z80 computer met moderne middelen opnieuw te bouwen.

Het resultaat: Scrumpel 2d dat CP/M kan draaien en Scrumpel 2c waarop een gewijzigde versie van NASCOM-Basic draait. Omdat mijn ogen door mijn leeftijd niet meer dat kunnen wat ze vroeger konden, besloot ik zelf de PCB te ontwerpen in plaats van alles met de hand te bedraden. Tegenwoordig kun je in China goedkope printen laten maken en loont het daarom alles mooi op een printplaat te ontwerpen.

Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de software van Grant Saerle. Hij beschrijft in het Engels enkele projecten waarmee je op een Z80 processor CP/M en een BASIC kan draaien. De hardware is mijn eigen ontwerp en heb de door hem geschreven software aangepast om het op Scrumpel aan de gang te krijgen. Het gebruik van een Compact Flash Kaart om als harde schijf te dienen heb ik een op een overgenomen van Grant.

Onderaan vind je de links naar de schema’s, de PCB gerber files en benodigde software om Scrumpel na te bouwen.

Elektronica, het bouwen van oude computers: Retro-computing

Scrumpel 2c en 2d Roms en software